14 de Grunneger Dainst op 11 februari 2018

 

Voor de 14e keer ging onze “parochiezoon” pater Ben Bolmer weer voor in de traditionele Grunneger Dainst in Muzzelknaol (Musselkanaal). De Grunneger Dainst is een Eucharistieviering in de Groninger streektaal, de taal zoals die dagelijks word gesproken in Musselkanaal. Sinds 2005 is er elk jaar nog een Grunneger Dainst geweest in de H.Antoniuskerk van Musselkanaal.                             

In zijn preek zei pater Bolmer het volgende: Als jullie goed kijken naar die mooie Grunneger vlag die boven in de kerk hangt, dan valt daar heel wat over te vertellen. Het grote kruis dat midden in de vlag zit staat voor centraal. Het groene vlak in de vlag staat voor Hoop, hoop voor de toekomst. Het rode vlak in de vlag staat voor de liefde, rood is immers de kleur van de liefde die centraal staat in het leven van de mensen. Het blauwe vlak is de hemelse kleur en de kleur van de Heilige Maria. Het witte vlak is de kleur van nieuw leven. Wij als Grunnegers kunnen trots zijn op zo’n mooie vlag met zo’n geweldige betekenis erin, van Hoop, Liefde, toekomst en verbondenheid. Een vlag van verbondenheid met elkaar net als die van broer en zus in een gezin, één grote familie. Met elkaar, daar gaat het om in ons leven hier op aarde. Niet ieder voor zich maar met elkaar hoe verschillend we ook zijn, ongeacht welke kleur en/of geloof men ook heeft. Het is de bedoeling van God dat de mensen een wereld maken van vrede en geluk, waar mensen gelukkig zijn. Dit is de boodschap van de veertiende Grunneger Dainst van pater Ben Bolmer.

Aan het einde van de viering bedankte de voorzitter van de locatieraad, Gradus Roelfs, pater Bolmer voor de prachtige woorden in deze viering en de uitleg over de mooie Grunneger vlag. Ook bedankte hij de lector, Rinus Allemekinders, voor zijn geweldige vertaling van deze viering vanuit het Nederlands naar het Veenkoloniaals. Hij overhandigde hen een Grunneger ontbijt van Grunneger streekproducten. Nu op naar de vijftiende editie van de Grunneger Dainst op zondag 10 februari 2019.

Pater Ben Bolmer bedankte de mensen in de kerk voor hun komst,, in het bijzonder de mensen die van verre zijn gekomen o.a. uit Bedum, Delfzijl, Krommenie en ook de mensen van andere kerken die hier vanmorgen aanwezig waren. Hij vind het geweldig dat hij deze morgen weer mag voorgaan in deze Grunneger Dainst. Ook hij nodigt alle aanwezigen in de kerk uit voor de 15e Grunneger Dainst in 2019. Nu nodig ik jullie uit, aldus pater Bolmer, voor een kopje koffie en een kommetje snert in het Parochiehuis.

De viering werd afgesloten met het zingen van het Antoniuslied “Antonius van Padua zo hailig en zo goud”.

 

LocatieNieuws

Zoek op website

H. Antonius van Padua

Fotoalbums

Parochieblad