Nieuws archief

Grunneger Dainst was weer een groot succes

De Grunneger Dainst in de Antoniuskerk van Musselkanaal op zondag 9 februari was weer een groot succes. Het thema van de viering was:

Ie binnen t solt veur de eerde….
Ie binnen t licht veur de wereld!
( Mattheüs 5, 13a.14a)

In zijn openingswoord begroete pater Ben Bolmer (onze parochiezoon) ruim 200 personen die de 16e Grunneger Dainst bijwoonden en de ruim 40 personen die met de kerk verbonden zijn via de kerkradio.

Een compliment geven zegt pater Bolmer dat kunnen we allemaal en het kost niets. Vandaag geeft Jezus ons in het Evangelie allemaal een groot compliment. Hij zegt tegen ons “Jullie zijn het zout voor deze aarde, Jullie zijn het licht voor deze wereld , jullie zijn het licht voor de mensen om jullie heen”. Zo mogen wij dit ook beleven vanmorgen in deze 16e Grunneger Dainst.

De aanwezigen in de kerk komen uit de gehele provincie Groningen. Er was zelfs een grote delegatie aanwezig uit Bedum (Beem), de plaats waar pater Bolmer vroeger pastoor is geweest. Er was ook een vertegenwoordiging aanwezig van de PKN kerk.

In zijn preek sprak pater Bolmer over, Als ik in Musselkanaal kom dan ga ik ook altijd even naar het kerkhof. Daar liggen mijn ouders begraven en veel familieleden en heel veel mensen die ik ken. Het valt mij iedere keer op als ik daar loop dat het kerkhof er zo prachtig en fantastisch verzorgt bij ligt. Mijn grote waardering en mijn complimenten daarvoor.

Een kerkhof zegt alles over een kerk en parochie. Als je wilt weten hoe het in de parochie gaat dan moet je eerst over het kerkhof lopen. Op het kerkhof kun je zien hoe het met de parochie gaat. Als mensen respect en aandacht geven aan de overledenen dan hebben ze dat ook voor de levenden. Als het kerkhof goed verzorgt is, zoals hier in Musselkanaal, dan is de parochie ook goed verzorgt. Het kerkhof is het visiteplaatje voor de parochie. Mijn grote compliment voor de vele vrijwilligers die zich inzetten voor deze geweldige parochie. Deze parochie is mij heel dierbaar, omdat ik hier vele goede herinneringen aan heb.

Het Antoniuskoor onder leiding van dirigent/organist Klaas Withaar zong de liederen ook in het Veenkoloniaals. De teksten van deze 16e Grunneger Dainst zijn door Rinus Allemekinders vertaald. Hij ging ook voor als lector. De bloemschiksters hadden de kerk mooi versierd met bloemen.

Na de viering was er nog gezellig koffie drinken in het Parochiehuis die “bomvolle” was. Hier kreeg iedereen ook nog een kommetje snert en een sneetje roggebrood met spek.

Enkele reacties op de 16e Grunneger Dainst:

• Wat is het mooi om zo in je eigen moedertaal Eucharistie te kunnen vieren.
  • Ik ben hier voor de eerste keer maar ik kom zeker het volgend jaar terug.
  • Het is fijn om zo “samen” te kunnen vieren.
  • Wat hebben jullie het allemaal goed voor elkaar hier in Musselkanaal.
  • Het was geweldig. Een hele mooie viering waar je je thuis voelt. Heerlijke koffie en heerlijke snert met roggebrood, echt Gronings.
  • Mijn vrouw heeft een maand geleden een Antoniusbeeldje gekocht. Haar moeder had gezegd als je iets kwijt bent bidt dan maar tot de Heilige Antonius en het komt wel weer goed.
  • Een oudere mevrouw zij: Ik heb dit meegemaakt, ik ben 80 jaar zolang als ik leef zal ik deze viering niet meer vergeten.

KerkTV